Water resources of the world and  the value of water:

Water use and water-stress world-wide, competition for water, water foot-print, Water price (access to water, irrigation projects, subsidies)


Water use in Agricultural systems:

History: The origins of water use and the development from the neolithic revolution to modern times, water use in different regions of the world under different natural and cultural conditions, technological development along with developments in agriculture and society. Irrigation and environmental impact. Water quality and effluent water from agricultural use, Salinization in irrigated agriculture. 


Surface irrigation methods: Basin irrigation, Furrow irrigation:

Basin irrigation: levelling, distribution of water on the field, losses due to evaporation and deep percolation, optimization based on water application and soil type, furrow irrigation: Field preparation, field lay-out in terms of furrow spacing, inclination and length. Dealing with superficial drainage.


Pressurized irrigation: sprinkler and micro irrigation:

Sprinkler irrigation systems: Hand-set, irrigation machines, components and set-up of a micro irrigation system: Head station, penstock, emitters; testing, operation and maintenance of micro-irrigation systems; filtering, application of fertilizers (fertigation), irrigation and fertigation in protected cultivation


Automation in irrigation control:

Soil moisture monitoring, monitoring of water and nutrient status of the crop, remote sensing, sensor use, communication and sensor fusion, precision irrigation.


Irrigation demand and economics of irrigation:

Water use efficiency, Crop water productivity, cost of irrigation equipment (fixed costs), gross margin


Sustainable water use in irrigation:

Planning, evaluation of intervention policies.


The climatic water balance:

Function of water in plants, Plant physiological reactions to drought, Crop Water Requirement (CWR) modeling based on climatic water balance

INHALTE

Das Modul befasst sich mit den Grundlagen der Bewässerung landwirtschaftlicher und gertenbaulicher Kulturen. Studierende erwerben Kenntnisse in den folgenden Bereichen:

Wasser im Kontinuum Pflanze – Boden - Atmosphäre

- Die Rolle des Wassers beim Pflanzenwachstum, Versorgung mit Nährstoffen, Reaktionen unter Trockenstress, Anpassungsmechanismen

- Modellierung des Pflanzenwasserbedarfs basierend auf der modifizierten FAO-Methode nach Penman-Monteith, sowie vergleichbaren Ansätzen.

- Übersicht über relevante Klima- und Wetterdaten zur Bestimmung des Wasserbedarfs.

- Übersicht über relevante bodenphysikalische Parameter zur Bestimmung der Bodenfeuchte, des Matrixpotenzials und der Wasserbewegung im Boden


Grundlagen der Wassernutzung

- Die Entwicklung der Wassernutzung

- Technische Grundlagen der Wasserbereitstellung

- Technische Grundlage verschiedener Bewässerungsverfahren: Beregnung, Beregnungsmaschinen; Lokalisierte Bewässerung; Bewässerung im geschützten Anbau


Bewässerung in der Landwirtschaft

- Bewässerung verschiedener Kultursystems

- Methoden der Bestimmung des Bodenwassers und deren Anwendung

- Wissen um Methoden der Bestimmung des Versorgungsgrads der Kulturpflanzen mit Wasser, sowie Detektion von Pflanzenwasserstress.

- Automatisierung von Bewässerungssystemen im Feldanbau, precision irrigation